Miten CAD-aineistoja tuodaan QGISiin?

Kuten niin usein, myös CAD-aineistojen kanssa oikea tietoformaatti on tärkeä asia datan käytettävyyden kannalta. Esim. CAD-maailmasta DWG on suljettu dataformaatti, jonka avaaminen avoimen lähdekoodin ohjelmalla voi toimia, mutta hyvin todennäköisesti ei kuitenkaan toimi optimaalisesti. Suljettu dataformaatti tarkoittaa sitä, että dataformaatti ei perustu mihinkään avoimeen dataformaattiin, vaan sen sisältö ja rakenne on määritetty jonkin toimijan puolesta ja lähes aina salassa.

CAD-aineistojen kanssa joudutaan usein testaamaan eri ratkaisuja QGISissa. Esim. DWG-aineistojen tuominen QGISiin voisi tapahtua seuraavien ratkaisujen kautta:

QGISin oma työkalu importointiin

Voi testata, minkälaista jälkeä tulee QGISin DWG-importointi toiminnallisuudella.

Gispossa olemme onnistuneet tuomaan QGISiin joitakin .dwg-tasoja, joskus paremmalla ja joskus huonommalla menestyksellä. Onnistuminen riippuu siitä, miten DWG-tiedosto on määritetty alkujaan.

Autocad-ohjelmiston käyttö avoimen .dxf-tiedostoformaatin exportointiin

Voit hyödyntää Autocadia, joka pystyy exportoimaan tiedostot avoimen dataformaatti dxf:ään. Dxf-formaatin lukeminen QGISillä toimii suuremmalla todennäköisyydellä kuin ensimmäinen vaihtoehtoratkaisu, sillä kyseessä on avoin dataformaatti. Dxf-tiedosto lisätään tässä normaalin vektoriaineiston (kuten shapefile, geopackage, etc) lisäämisen tapaan.

Kolmannen tahon ohjelmiston käyttö

Ilmeisesti maailmalla useampi henkilö käyttää seuraavaa softaa konvertoidakseen .dwg-tiedostoja .dxf-tiedostoiksi. Ohjelmiston hinnasta emme voi sanoa mitään, sillä emme sitä ole käyttäneet. Se kuitenkin näyttäisi olevan ilmainen: https://www.opendesign.com/guestfiles/oda_file_converter.

Myös FME-ohjelmisto pystyy manipuloimaan ja konvertoimaan .dwg-tiedostoja.