Miten teen tilastoteemakartan?

Taulukkoaineistojen käyttö yhdessä paikkatietoaineistojen kanssa on usein tarpeellista. Jos esim. saisimme yhdistettyä taulukkomuotoisen kunta-aineiston paikkatietoon kuntien rajoista, saisimme mukavasti taulukkotietomme kartalle näkyviin. Tämä onnistuu QGIS:llä näppärästi; ohjeet tämän tekemiseen löydät alta.

Ensin lataamme QGIS:iin kuntien paikkatietoaineistot verkon yli, ja tämän jälkeen tuomme taulukkopohjaisen kuntatilaston Excel-tiedostona QGIS:iin. Sitten vain yhdistämme aineistot toisiinsa kummastakin kunta-aineistosta löytyvien kuntien tunnuslukujen avulla. Näin se teemakartta tilastoista sitten syntyy!

• Taulukkomuotoinen tilasto saatiin SotkaNetistä, ja meitä kiinnostava indikaattori on tässä Omaisuusrikokset per 100 000 henkilöä. Tämän datan voi ladata tästä linkistä.
  • Paikkatietoaineisto kunnista voidaan taas ladata lisämäällä QGIS:in WFS-yhteyden Tilastokeskuksen rajapintaan (http://geo.stat.fi/geoserver/wfs?)

Lataa Tilastokeskuksen WFS-rajapinnasta paikkatieto kuntien kattavista alueista vuodelta 2017:

Nyt voidaan siirtyä takaisin taulukkomuotoiseen kunta-aineistoon. Tiedosto voidaan raahata Excel-muodossa suoraan QGIS:iin kansiosta. Ensin sitä, muokataan kuitenkin ladattua excel-tiedostoa esim. LibreOffice tai muussa taulukko-ohjelmassa seuraavasti:

ttk_5.png ttk_6.png

Käytännössä jätetään ylimmälle riville siis sarakkeiden nimet ja poistetaan ylimääräinen “yhteensä”-sarake. Tämän jälkeen tiedosto tallennetaan .xlsx-muotoon ja voidaan sellaisena raahata QGIS:iin. Tarkistetaankin nyt, miltä tieto näyttää QGIS:ssa:

Hyvältähän se näyttää eli nyt päästään yhdistämään kunta-aineisto paikkatietoaineistoon kunnista. Tämä tapahtuu kuntien paikkatietoaineiston Ominaisuuksista. Avaa ominaisuuksiin painamalla hiiren oikealla tasoa ja siirry sitten sivupaneelin Join-kohtaan. Täällä tehdään  “yhdistys”, joka sitten mahdollistaa meille taulukkoaineiston yhdistäminen paikkatietoaineistoon.

Huomaat, kuinka “tunnusluku”-sarake taulukkoaineistostasi ja “kunta”-sarake paikkatietoaineistosta toimivat aineistojen yhdistävänä tekijänä. Paina OK ja voitkin siirtyä siitä visualisoinnin tekemiseen. Tarkista tosin ensin yhdistetyn attribuuttitaulukon tila:

Punaisella painotetut sarakkeet ovat yhdistetyt sarakkeet taulukostamme.

Vinkkinä visualisointiin voit avata näppärän Layer styling -sivupaneelin F7-pikanäppäimellä.

Huom. Nyt olet saanut tuotettua ns. virtuaaliliitoksen, joka ei ole tallentunut muualle kuin työtilaan. Jos haluat ottaa käyttöön ko. Aineiston jälkikäteen, voit tallentaa yhdistetyn tietoaineiston omaksi paikkatietoaineistokseen (> 'Paina hiiren oikealla tasoa' > 'valitse Properties' > Export > Save features as...).