Miten leikkaan kuntajaon rantaviivoilla?

Usein kunnista tehtävissä teemakartoissa on hyödyllistä käyttää visualisoinnin nimissä kuntajako-aineistoa rantaviivoilla siten, että kuntien merelle ulottuvat alueet leikataan pois. Seuraavassa käydään läpi ohje, jolla QGIS pystyy tuottamaan kyseisen aineiston.

Ensin hankitaan aineistot käyttäen MML:n avoin data -palvelua, josta ladataan halutun mittakaavan mukainen kuntajako-aineisto ja MML:n Yleiskartta 1:1 milj. -aineisto (käytetään vesialue-aineisto). Myös kartat.kapsi.fi-palvelua voi hyödyntää aineistojen lataamiseen.

Nyt voidaan ladata vektoriaineistot .shp-aineistoformaateissa QGIS:iin (tasojen oletus nimet on muutettu selkeyden vuoksi):

kuntajako-aineisto:

vesialue-aineisto:

Huomaa, että vesialue-aineisto sisältää myös sisävesistöt. Valitsemme aineistosta Itämeren, "Valitse kohteet aluerajauksella tai yksittäisellä napautuksella" -työkalulla. Valitse jatkuva vesialue klikkaamalla jossain Itämeren polygonin päälle.

Sitten voidaan siirtyä kuntajako-aineiston leikkaamiseen valitulla Itämeren alueella.

Avaamme työkalun, jonka avulla leikkaamme Itämeren ylle ulottuvat kuntajako-aineiston osat. Se löytyy seuraavasti:

Vektori > Geoprosessoinnin työkalut > Erotus (eng. Vector -> Geoprocessing Tools -> Difference)

Valitaan:

1. Vektorilähtötiedostoksi: kuntajako-aineisto
  2. Eroavaisuustasoksi: vesialue-aineisto
  3. Pidetään rastitettuna "Käytä vain valittuja kohteita", jonka QGIS ymmärtääkin rastittaa automaattisesti.
  4. Valitaan tulosaineistolle kansiosijainti ja nimi. Painetaan sitten "OK"

Leikkaus kestää muutamia minuuttia riippuen tietokoneen suorituskyvystä ja kuntajako-aineiston mittakaavasta (ja siten aineiston geometrian monimutkaisuudesta).

Nyt sinulla on kuntajako-aineisto meriviivoilla.

Huomaa, että eri mittakaavalle tarkoitetut aineistot ei suositella yhdistettäväksi. Kuntajako on saatavilla vain 1:1 milj. mittakaavalla joten sitä kannattaa käyttää vain 1:1 milj. mittakaava aineistojen kanssa. Jos haluat käyttää vesialue-aineistot eri mittakaavoilla, niin kannattaa rakentaa itse aineisto sopivalla mittakaavalla käyttämällä esimerkiksi MML maastotietokanta-aineistot.