Miten koordinaateilla varustetusta excel-tiedostosta saadaan pisteet kartalle?

QGIS mahdollistaa pistepaikkatietoaineiston tuottamisen Excel-tiedostosta/-taulusta kahdella tavalla. Ensin Excel-tiedosto tuodaan QGISiin raahaamalla se Windowsin tai muun käyttöjärjestelmän tiedostoselaimesta QGISiin. Pistetaso voidaan tuottaa taulun koordinaattitiedostoista 1) luomalla siitä .csv-tiedosto ja käyttäen "Lisää erotinmerkkejä sisältävä tekstitiedosto" ("Add delimited text layer")-työkalua:

Lisää taso > Lisää erotimerkkejä sisältävä tiedosto (huom. suomenkielinen termi voi olla eri)
(Englanniksi: Add layer > Add delimited text file)
Voit myös käyttää työkalua sen pikanäppäintä hyödyntäen seuraavasta ikonista: Kuvakaappaus_-_2018-09-21_15-39-12.png

Tämän jälkeen etsitään tiedosto kovalevyltämme ja määritellään sen x- ja y-koordinaatit sekä koordinaattijärjestelmä. Näin pystytään lisäämään tiedosto QGIS:iin.

Ja näin saadaan pisteet kartalle:

Pistetiedosto voidaan myös lisätä toisella tavalla prosessointi-työkaluja hyödyntäen.

Prosessointi > QGIS geoalgoritmit > Vektoritiedon luonnin työkalut > Pistetaso taulusta
(Englanniksi: Processing > QGIS geoalgorithms > Vector creation tools > Point layer from Table)

Huomaa, että QGIS 2.x-versiossa Prosessointi-sivupalkin alakulmassa on valittava "Kehittynyt käyttöliittymä" "Yksinkertaisen käyttöliittymän" sijaan, jotta QGIS geoalgoritmit + muiden ohjelmistojen/kirjastojen työkaluvat näkyvät ja ovat valittavissa.