Reititys pgRouting-laajennusosan avulla

QGISn pgRoutingLayer-laajennusosan avulla voidaan hyödyntää reitin suunnitteluun, optimointiin ja palvelualueiden analysointiin tarkoitettua PgRouting-työkalua (paikkatietokanta PostGIS:n lisäosa). Laajennusosan avulla voidaan helposti käyttää PgRouting:ia graafisen käyttöliittymän kautta, ilman SQL-kyselyjä. Laajennusosa mahdollistaa mm. lyhyimmän tai nopeimman reitin löytämisen kahden pisteen välillä sekä palvelualueiden luomisen. Laajennusosan käyttöönotto onnistuu seuraavasti:

1. Laajennusosista pitää aktivoida ensin ns. experimental pluginit eli kokeelliset laajennusosat valitsemalla QGISn valikosta Laajennusosat | Hallitse ja asenna laajennusosia | Asetukset | Näytä myös kokeelliset laajennusosat. Sen jälkeen pgRoutingLayer-laajennusosa löytyy hakemalla laajennusosalistasta pgRoutingLayer. Lataa ja asenna laajennusosa painamalla Asenna laajennusosa.
  2. Jos pgRoutingLayer-paneeli ei aukea automaattisesti, avaa se painamalla Tietokanta | pgRouting Layer.
  3. Yhdistä nyt QGIS:iin PostGIS-tietokanta, johon olet jo etukäteen tehnyt tieverkkotopologian valitsemastasi pohjadatasta (esim. Digiroad, OpenStreetMap). Tehdäksesi yhteyden valitse Lisää PostGIS-tasoja. Luo tarvittaessa uusi yhteys, yhdistä tietokantaan ja lisää tasot, jotka sisältävät linkit (tiet) ja solmut (risteykset).

4. Aseta pgRoutingLayer-paneelin asetukset. Valitse oikea tietokanta valikosta ja kirjoita kenttiin oikeat nimet linkkitaululle ja sen sarakkeille. Jos tietokantaa ei löydy, muokkaa tietokantayhteyden asetuksia ja valitse tallenna käyttäjänimi ja salasana (kuten yllä).

Kun laajennusosaan on määritetty reitin laskemiseen tarvittavat arvot, voidaan aloittaa reitittäminen. Alku- ja loppusolmun id:t voidaan joko kirjoittaa suoraan kenttiin source_ids ja target_ids tai valita kartalta. Kartalta valitseminen onnistuu helposti painamalla ensin kentän vieressä olevaa plus-painiketta ja valitsemalla sen jälkeen haluttu solmupiste tai -pisteet kartalta. Jos linkkitaulu on suunnattu eli sisältää yhdensuuntaisia linkkejä/teitä, valitaan directed. Reittiä voi esikatsella valitsemalla Preview ja lisätä uudeksi karttatasoksi painamalla Export. Muista zoomata ensin tarpeeksi kauas, sillä laajennusosa etsii reittiä vain kartalla näkyvältä alueelta.

Laajennusosa käyttää oletuksena funktiota Dijkstra, joka etsii lyhyimmän reitin yhden tai useamman pisteen välillä käyttäen Dijkstra-algoritmia. Funktiota voidaan käyttää myös nopeimman reitin etsimiseen käyttämällä cost ja reverse_cost-kentissä pituuden sijasta linkin kulkemiseen kuluvaa aikaa.

Dijkstran lisäksi muita hyödyllisiä funktioita on mm. trsp(vertex), joka ottaa huomioon kääntymisrajoitukset, ja drivingDistance, jonka avulla voidaan esim. arvioida palvelualueita. Funktio luo pistetason, jota voidaan käyttää matka-aikojen visualisointiin esim. Voronoi-poligonien avulla.

PgRoutingLayer-laajennusosan avulla voidaan nopeasti kokeilla reititystä QGISsä ilman erillisiä SQL-kyselyjä ja mm. testata eri reititysalgoritmien ja -funktioiden toimintaa. Monimutkaisempiin reititysongelmiin on silti ainakin toistaiseksi järkevämpää laatia SQL-kyselyjä QGISn omalla Tietokannan hallinta-työkalulla. Lisätietoja voit lukea Gispon artikkelista Saavutettavuusanalyysit ja reitinoptimoinnit PostGIS:n lisäosalla.