Rasteriaineistojen kuvaustekniikan jatkohyödyntäminen tiedostoina

Mallaile rasteriaineistojen kuvaustekniikkaa ja hyödynnä aineistojen tyylitiedostoja livenä QGIS:ssa.

QGISn avulla voi livänä muutella arvoja ja tutkailla lopputulosta:

QGIS:ssa rasteriaineistoille tehtyjen visualisointien jatkohyödyntäminen onnistuu myös mukavasti. Kuvaustekniikka voidaan tallentaa rasteriaineiston default-visualisointityyliksi | Layer Properties | Style > 'Style -> Save as..."

Kyseisestä valikosta tyylin voi tallentaa "Default" -muotoon, jolloin QGIS luo tiedoston kylkeen .xml- ja .qml-tiedostot. Xml-tiedosto kertoo QGIS:lle, että tyyliä käytetään oletuksena ja .qml-tiedosto taas pitää sisällään tyylin. Myös .qml-tiedoston voi tallentaa omanaan, jolloin tyylitiedostoa voi hyödyntää muihinkin karttalehtiin saman rasteriaineiston yhteydessä (lähettää kollegoille tms.).

Alla vielä kuva QGIS:n hillshade-toiminnosta, joka tuottaa myös miellyttäviä ja informatiivisia tuloksia; testaa sitäkin!