QGIS ja GDAL-OGR Windows-asennusohje

QGIS on maksuton avoimeen lähdekoodiin perustuva paikkatietojärjestelmä, joka on saatavilla Windows, Mac ja Linux-käyttöjärjestelmille. Tässä ohjeessa kuvataan QGIS:n asennus Windows-käyttöjärjestelmälle OSGeo4W-asentajan avulla. OSGeo4W tukee kaikkia Windows-versioita Windows XP:stä alkaen.

OSGeo4W-asentajalla voidaan asentaa QGIS:n uusin vakaa versio (tällä hetkellä 2.18), ns. Long-Term Release eli LTR (2.14) tai uusin kehitysvaiheessa oleva versio (2.99). Asentajalla voidaan myös päivittää aikaisempi QGIS-asennus uudempaan versioon tai asentaa toinen versio olemassa olevan asennuksen rinnalle.

GDAL-OGR-kirjaston avulla voidaan lukea ja kirjoittaa rasteri- ja vektoriaineistoja. QGIS:n toiminta on riippuvaista GDAL-OGR-kirjastosta, joten se asennetaan oletuksena QGIS-asennuksen yhteydessä. Kirjasto ja komentorivityökalut voidaan kuitenkin asentaa OSGeo4W-asentajan avulla erikseen ilman QGIS-asennusta. GDAL-OGR-asennusohjeet ovat ohjeen lopussa.

QGIS-asennusohje

1. Lataa 64 tai 32-bittinen OSGeo4W-asentaja OSGeo4W-projektin kotisivuilta. Suorita asennustiedosto.
  2. Valitse Advanced Install ja Install from Internet. Lisäksi voit valita mm. asennus- ja lataushakemiston. Oletusasetuksia ei yleensä tarvitse muuttaa, vaan voidaan edetä suoraan Select Packages-valikkoon.
  3. Select Packages-valikossa valitaan asennettavat sovellukset. Kirjoitetaan hakukenttään QGIS ja avataan Desktop-valikko. Valitaan halutut QGIS-versiot klikkaamalla Skip-kohdasta haluttujen pakettien kohdalla. Paketti qgis on uusin vakaa versio, qgis-dev on uusin testausversio ja qgis-ltr on uusin pitkäaikaisversio. Paina next.
    Kuvassa on valittu asennettavaksi QGIS-versiot 2.14 (LTR), 2.18 (vakaa) sekä 2.99 (kehitysversio).
  4. QGIS:n toiminta on riippuvaista ulkopuolisisita kirjastoista kuten GDAL ja Qt. OSGeo4W tunnistaa automaattisesti puuttuvat riippuvuudet ja ehdottaa niiden asentamista. Hyväksy riippuvuuksien asentaminen (oletusasetus) ja paina next.
  5. Asennus alkaa. Hyväksy tarvittaessa suljettujen kirjastojen käyttöehdot.

Asennuksen valmistuttua voit käynnistää QGIS:n Käynnistä-valikon pikakuvakkeesta.

GDAL-OGR-asennusohje

GDAL-OGR-kirjasto ja komentorivityökalut voidaan asentaa erikseen ilman QGIS-asennusta. Asennusprosessi on identtinen edellä kuvatun QGIS:n asennuksen kanssa lukuunottamatta vaihetta 3. Valitaan Select Packages-valikossa QGIS:n sijaan paketti gdal. Paina next valittuasi paketin.

Myös GDAL-OGR-kirjastolla on riippuvuuksia, jotka tulee asentaa kirjaston oikein toimimiseksi. Hyväksy riippuvuuksien asentaminen (oletusasetus) ja paina next. Asennus alkaa.