QGIS ja GDAL-OGR Linux/Ubuntu-asennusohje

QGIS on maksuton avoimeen lähdekoodiin perustuva paikkatietojärjestelmä, joka on saatavilla Windows, Mac ja Linux-käyttöjärjestelmille. Tässä ohjeessa kuvataan QGIS:n ja GDAL-OGR-kirjaston asennus Ubuntu 16.04-käyttöjärjestelmälle.

GDAL-OGR-kirjaston avulla voidaan lukea ja kirjoittaa rasteri- ja vektoriaineistoja. QGIS:n toiminta on riippuvaista GDAL-OGR-kirjastosta, joten se asennetaan oletuksena QGIS-asennuksen yhteydessä. Kirjasto ja komentorivityökalut voidaan kuitenkin asentaa erikseen ilman QGIS-asennusta. GDAL-OGR-asennusohjeet ovat ohjeen lopussa.

QGIS-asennusohje

Ennen QGIS:n asennusta täytyy lisätä QGIS-repositorio eli osoite missä QGIS-paketit sijaitsevat. Tämän voi tehdä kahdella tavalla:

1. Muokkaamalla tiedostoa /etc/apt/sources.list (vaatii su-oikeudet)
  2. Lisäämällä osoite graafisen käyttöliittymän kautta Ubuntun Software & Updates-työkalulla

Tässä ohjeessa kuvataan tapa 2.

1. Etsi ja avaa Software & Updates-työkalu Ubuntun Dash-valikosta (ts. käynnistä-valikko).
  2. Avaa Other Software-välilehti, paina Add ja lisää QGIS-repositorio kirjoittamalla rivi deb http://qgis.org/debian xenial main. Paina Add Source ja sulje Software & Updates-ikkuna.
  3. Lisätään QGIS:n varmennusavain. Avaa komentorivi näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+T tai hakemalla Dash-valikosta Terminal. Kirjoita komento:
    sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-key CAEB3DC3BDF7FB45
  4. Nyt voidaan asentaa QGIS. Kirjoita komentoriville komennot:
    sudo apt update
    sudo apt install qgis python-qgis qgis-plugin-grass

QGIS on nyt asennettu järjestelmääsi ja voit käynnistää sen Dash-valikosta.

GDAL-OGR-asennusohje

GDAL-OGR-kirjasto ja komentorivityökalut voidaan asentaa erikseen ilman QGIS-asennusta. Asennetaan GDAL UbuntuGIS-repositoriosta.

1. Lisätään UbuntuGIS-repositorio avaamalla komentorivi ja kirjoittamalla komento:
    sudo add-apt-repository ppa:ubuntugis/ppa
  2. Asennetaan GDAL komennolla:
    sudo apt install gdal-bin

GDAL-OGR-kirjasto on nyt asennettu järjestelmääsi. Voit varmistua asennuksen onnistumisesta kirjoittamalla komentoriville komennon gdalinfo --version.